2. Tema: Milli Mücadele ve Atatürk 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 40-41-42-43-44-45 Cevapları Anıttepe Yayınları
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Cevap: Kurtuluş Savaşı bana ülkemiz düşman işgali sırasındayken vatanımızın bağımsızlığı için verdikleri destansı mücadele hakkındaki bilgileri çağırıştırıyor.
Okuduğunuz şiirde geçen bazı kelimeler ve kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir. Bu kelimeleri, anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap:
Aşağıdaki soruları “Mustafa Kemal’in Kağnısı” şiirine göre cevaplayınız.
a) Okuduğunuz şiirin size çağrıştırdığı kavramları ve hissettirdiği duyguları yazınız.
Cevap: Okudum şiir bana içinde olan vatan sevgisi için milletimiz için canını ortaya koyan Kahramanımız Türk Kadınını çağrıştırdı.
b) Yazdığınız bu kavramlardan yola çıkarak aşağıdaki cümleyi tamamlayınız.
Şiirin ana duygusu: İçi vatan sevgisi ile dolu olan Türk Kadınının cesareti.
Okuduğunuz şiirin kahramanı kimdir? Bu kahramanın fiziksel ve kişilik özelliklerini şiire göre belirleyerek ilgili yerlere yazınız.
Elif’in yerinde siz olsaydınız Kocabaş öldükten sonra ne yapardınız?
Cevap: Kocabaş öldükten sonra çok üzülürdüm. Kocabaşın taşıdığı yük hem askere ulaşamadığı için hemde yoldaşım öldüğüi için üzülürdüm. Bende Elif gibi kocabaşın yükünü alıp kendim cepheye götürüdüm.
Aşağıdaki dizelerde altı çizili kelimelerin eş anlamlılarını bulunuz. Bu kelimeleri birer cümlede kullanınız
Şiirde geçen “iyceden iyceden” ifadesini günümüz Türkçesinde nasıl söylersiniz? Şair, bu şekilde niçin kullanmış olabilir?
Cevap: Günümüz Türkçesinde Yavaş Yavaş olarak söylerdim. O günün dilini kullanarak okuyucuya o zamanının hislerini hissettirmek için kullanmış olabilir.
a) Bu dizelerde insana ait davranışlar gösteren varlıkları ve gösterdikleri bu davranışları yazınız.
b) Siz de aşağıdaki örnekten yararlanarak cümleler kurunuz.
Aşağıdaki görselleri inceleyiniz.
1. Görsellerde dikkatinizi neler çekmiştir?
Cevap: Görsellerde neredeyse düzgün kıyafeti olmayan insanların bu vatanı geri aldıklarını göstermesi dikkatimi çekmiştir.
2. Görsellerle “Mustafa Kemal’in Kağnısı” şiiri arasında nasıl bir ilişki vardır?
Cevap: Bu görsellerde daha çok Türk kadını ön plana çıkmıştır. Mustafa Kemal’in Kağnısı şiirinde de Elif Bacı isimli Türk kadını ön plana çıkartılmaktadır.
3. Görsellerden ve “Mustafa Kemal’in Kağnısı” şiirinden yola çıkarak Kurtuluş Savaşı’nda Türk kadınının fedakârlıklarını ve sorumluluklarını anlatan bir konuşma yapınız.
Cevap: Türk Kadınlarının, Kurtuluş Savaşı’nda üstlenmiş olduğu sorumluluk ve fedakarlıklar gözardı edilemez. Türk Kadınları, cephedeki askerler kadar büyük azim ve cesaret göstermişlerdir. Kendi şehirlerindeki işgallere karşı çoğu zaman ilk kurşunu onlar sıkmış, örgütlenmelere katkı sağlamış, askerlerin erzak ve mühimmat ihtiyacını karşılamakta büyük iş üstlenmişlerdir.
a) Aşağıdaki dizenin sonunda hangi noktalama işareti kullanılmıştır? Bu işaretin kullanılma sebebi nedir?
Cevap: Soru işareti kullanılmıştır. Soru bildiren cümlelerde kullanılır.
b) Aşağıdaki cümleleri noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz. Soru işaretinin kullanım özelliklerini dikkate alarak ilgili açıklamayla eşleştiriniz.
Okuduğunuz “Mustafa Kemal’in Kağnısı” adlı şiiri kendi cümlelerinizle hikâyeleştiriniz.
Cevap:
BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
Cevap: “Âcizler için imkansız, korkaklar için müthiş gözüken şeyler kahramanlar için idealdir.” -M. Kemal Atatürk
Cevap: Milli mücadele zamanında yaşamış olsaydım bende cepheye koşar düşmanlar ile çatışır vatanımı, toprağımı korumaya çalışırdım.
ödevimde anlamadığım ya da yapamadığım yerlerde çok yardımcı oldu.Teşekkürler.
Çok güzel fikir yazmışsın. Teşekkürler
Teşekkür ederim ödevimi yaptım 🌸🌸
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.