Anasayfa Kitap Cevapları
5 Ocak 2022, 3:20 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 130-131-132-133-134-135. Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları 130-131-132-133-134-135. Sayfa MEB Yayınları Cebirsel İfadeler

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 130 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Hazır mıyız?

Yandaki kabın içinde ve dışında fındık bulunmaktadır. Kabın içinde bulunan fındıkların sayısını bilemeyiz. Ancak dışında bulunan fındıkları rahatlıkla sayabiliriz. Kabın içinde sayısını bilmediğimiz kadar fındık, dışında ise iki tane fındık vardır. Bütün fındıkların sayısını matematiksel olarak nasıl ifade edebiliriz? Düşününüz ve açıklayınız.
Cevap: Bilinmeyen sayıya x deriz. Bilinen sayıyı da bilinmeyen sayıya ekleriz.
x + 2  şeklinde ifade ederiz.


Sıra Sizde – 1

Aşağıda verilen sözel ifadeyi cebirsel olarak ifade ediniz
Cevap: x + 14

Sıra Sizde – 2

Aşağıda verilen sözel ifadeyi cebirsel olarak ifade ediniz
Cevap: x + 8


Sıra Sizde – 3

Aşağıda verilen sözel ifadeyi cebirsel olarak ifade ediniz.
Cevap: x – 10

Sıra Sizde – 4

Aşağıda verilen sözel ifadeyi cebirsel olarak ifade ediniz ve sabit terimini bulunuz
Cevap: 10 – x


6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 131 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Sıra Sizde – 5

Aşağıda verilen cebirsel ifadeleri sözel olarak ifade ediniz.
Cevap:

e + 5: Bir sayının 5 fazlası
20 – d: 20 km’lik yolun gidilmeyen kısmı
m + 9: Bir sayının 9 fazlası

Sıra Sizde – 6

3k + 6s – 5 cebirsel ifadesi için aşağıda istenenleri bulunuz.
Cevap:

Terim sayısı: 3
Sabit terim: -5
Değişkenler: 3k, 6s


Sıra Sizde – 7

Aşağıda verilen sözel ifadeyi cebirsel olarak ifade ediniz
Cevap: x . 3

Sıra Sizde – 8

Aşağıda verilen sözel ifadeyi cebirsel olarak ifade ediniz.
Cevap: x . 4


6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 132 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Sıra Sizde – 9

Aşağıda verilen cebirsel ifadeleri sözel olarak ifade ediniz.
Cevap:

5y: Bir sayının 5 katı
15b – 8: Bir sayının 15 katının 8 eksiği

Sıra Sizde – 10

Aşağıda verilen cebirsel ifadeleri sözel olarak ifade ediniz.
Cevap:

10p: Bir sayının 10 katı
12z + 5: Bir sayının 12 katının 5 fazlası


Sıra Sizde – 11

Aşağıda verilen sözel ifadeyi cebirsel olarak ifade ediniz.
Cevap: x/7

Sıra Sizde – 12

Aşağıda verilen sözel ifadeyi cebirsel olarak ifade ediniz.
Cevap: 2x/3


Sıra Sizde – 13

Aşağıda verilen cebirsel ifadeleri sözel olarak ifade ediniz.
Cevap:

k/2: Bir sayının 2’de 1’i
y/5 – 3: bir toka kutusundaki tokaların 5’te 1’inin 3 eksiği

Sıra Sizde – 14

Aşağıda verilen cebirsel ifadeleri sözel olarak ifade ediniz.
Cevap:

ç/3 : Bir sayının 3’te 1’i
n/10 + 4: Bir sayının 10’da 1’inin 4 fazlası


6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 133 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Tartışalım

Girdiğimiz sınavlarda birçoğumuz ne kadar süre kaldığını merak eder ve sınav görevlisine sorarız. Bu sorudan alacağımız cevap geçen sürenin farklı değerler almasından dolayı sürekli değişecektir. Siz de günlük hayatta bu duruma uygun örnekler verebilir misiniz? Düşününüz.
Cevap: Bir yerden bir yere giderken dolmuş şoförüne ne kadar kaldığını sormakta örnek olarak verilebilir.


Sıra Sizde – 15

108/x – 36 cebirsel ifadesinin x = 2 ve x = 3 için değerini bulunuz.
Cevap:

x = 2
108/2 -36 = 18

x = 3
108/3 – 36 = 0

Sıra Sizde – 16

50/a + 7 cebirsel ifadesinin a = 5 ve a = 10 için değerini bulunuz.
Cevap:

a = 5
50/5 + 7 = 17

a = 10
50/10 + 7 = 12


6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 134 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Sıra Sizde – 17

Aşağıdaki cebirsel ifadelerin istenen değerlerini bulunuz.
Cevap:

a =10 için 3a – 2 = 3 . 10 – 2 = 28
a = 15 için 3a – 2 = 3 . 15 – 2 = 43
a = 20 için 3a – 2 = 3 . 20 – 2 = 58

Sıra Sizde – 18

Aşağıdaki cebirsel ifadelerin istenen değerlerini bulunuz
Cevap:

b = 14 için 5b+2/4 = 5 . 14 + 2 /4 = 18
b = 21 için 5b+2/4 = 5 . 21 + 2/4 = 107/4
b = 28 için 5b+2/4 = 5 . 28 + 2/4 = 142/4


6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 135 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Konu Değerlendirme

1. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru ifadeleri yazınız
Cevap:

• İçinde en az bir değişken ve işlem bulunduran ifadelere cebirsel denir.
• Bir cebirsel ifadede kullanılan a, b, c, x, y gibi harflere değişken denir.
• Değişken içermeyen ifadelere sabit terim denir.

2. Yukarıda kenar uzunluğu x santimetre olarak verilen karenin x = 7 için çevresinin uzunluğunu bulunuz.
Cevap:

Çevre uzunluğu= 4x
4 . 7 = 28

3. Bir mühendis yaptığı dairelerin yüksekliğini 4x + 25 ifadesini kullanarak belirlemektedir. Mühendis, dairelerin yüksekliğini x = 60 veya x = 70 santimetre alarak planlamaktadır. Bu iki farklı durumda dairelerin olabilecek yükseklik değerlerini hesaplayınız.
Cevap:

x = 60 için;
4 . 60 + 25 = 265 olur.
x = 70 için;
4 . 70 + 25 = 305 olur.

4. Aşağıdaki ifadeler doğru ise başındaki kutucuğa “D”, yanlış ise “Y” yazınız.
Cevap:

(D) 7a – 5 cebirsel ifadesinin a = 2 için değeri 9’dur.
(Y) a + 10/2 cebirsel ifadesinin a = 6 için değeri 7’dir.
(D) 3a – 1/4 cebirsel ifadesinin a = 11 için değeri 8’dir.
(D) 4a – 9 cebirsel ifadesinin a = 3 için değeri 3’tür.

5. m + 2 cebirsel ifadesi için yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?
Cevap: C) I, III ve IV

6. Pelin’in oyuncaklarının sayısı Elif’in oyuncaklarının sayısının 7 eksiğinin yarısıdır. Elif’in oyuncaklarının sayısı 17 ise Pelin’in oyuncak sayısı kaçtır?
Cevap:

6.-Sinif-Matematik-MEB-Yayinlari-Sayfa-135-Ders-Kitabi-Cevaplari

7. 15z + 12u + 10y + 7 cebirsel ifadesinde sabit terim kaçtır?
Cevap:  D) 7

8. Yukarıdaki eşkenar üçgenin bir kenar uzunluğu x-3/5 cm’dir. x = 18 için eşkenar üçgenin çevresi kaç santimetredir?
Cevap:

6.-Sinif-Matematik-MEB-Yayinlari-Sayfa-135-Ders-Kitabi-Cevaplari-1

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.