Anasayfa Kitap Cevapları
13 Mayıs 2022, 0:27 - Zülal Güneş Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 192-193-194-195. Cevapları MEB Yayınları

Mevlana Celaleddin-i Rumi Metni Cevapları

6.TEMA Milli Kültürümüz: 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 192-193-194-195. Sayfa MEB Yayınları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 192 Cevapları MEB Yayınları

Hazırlık Çalışmaları

Aşağıda verilen Türk büyükleri hakkında bildiklerinizi anlatınız
Cevap:

Nene Hatun: Erzurum’da olan Rus işgaline Türklerin ayaklanması için ilk başlatan Türk kadını
Mustafa Kemal Atatürk: Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu.
Fatih Sultan Mehmet: İstanbul’un Fatihi.
Mimar Sinan: Türk Mimar.
Yunus Emre: Tasavvuf ve halk şairi
Mehmet Akif Ersoy: İstiklal Marşı yazarımızdır.

Türk büyüklerine ait bildiğiniz söz ya da sözler varsa arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

  • Milli varlığımızın temelini; milli şuurda ve milli birlikte görmekteyiz. Mustafa Kemal Atatürk

Dinleme Metni


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 193 Cevapları MEB Yayınları

1.Etkinlik

a) Belgeseli izlerken not aldığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz
Cevap:

Derviş
Tahminim: Dini araştıran kişi
Sözlük Anlamı: Tarikata bağlı kişiler.

Serap
Tahminim: Hayali görüntü
Sözlük Anlamı: Çölde görülen hayali ışık ve su görüntüsü

Sema
Tahminim: Gökyüzü
Sözlük Anlamı: Gök

b) Not aldığınız kelimeleri birer cümlede kullanınız.
Cevap:

Kapıya gelen derviş bir bardak su içtikten sonra yola koyuldu.
Serap sadece çölde mi görülür?
Semada yükselen bir ışık gördüm.

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 173-174-175-176-177-178 Cevapları Özgün Yayınları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 194 Cevapları MEB Yayınları

2.Etkinlik

Aşağıdaki soruları izlediğiniz belgeselden hareketle cevaplayınız.

1. Celâleddîn, nasıl bir günde ve nerede doğmuştur?
Cevap: Kum fırtınasının olduğu Belh şehrinde doğmuştur.

2. Babası Celâleddîn’i ne zaman ve kime teslim etmiştir?
Cevap: Emeklemeyi bıraktığında Tirmiziye teslim etmiştir.

3. Hükümdarın şehrin anahtarını Bahaeddin Veled’e göndermesine neden olan olayı anlatınız
Cevap: Belh şehrinde felsefeci olan Fahrettin Razi ile 3 gün 3 gece yarışmışlardır. Bunun sonucunda kazanmıştır. Bu olaydan dolayı anahtarı Bahaeddin Veled’e göndermiştir.

4. Celâleddîn’in çölde gördüğü serabın hakikati nedir? Açıklayınız
Cevap: Altı ciltlik mesnevi yazılışıdır.

5. İzlediğiniz belgeselde geçen “Aşkı bulması için bir de kendini kendinden iyi anlayana ihtiyacı vardı.” sözünü yorumlayınız.
Cevap: Kendini çözebilen birini bulduğu zaman aşkı bulacaktır.

6. Tebrizli Şems ile karşılaşan Mevlânâ’nın hayatında meydana gelen değişiklikler nelerdir?
Cevap: Ailesini ve etrafındakilerini rahatsız etmiştir. Bundan dolayı selamını bile alan olmamıştır.

7. Mevlânâ’nın düşünceleriyle bütün insanlığı kucaklamasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: İnsanları sevginin kurtaracağını düşünmüş ve onları olduğu gibi kabul etmiştir. Herkesi eşit tutmuş ve “Ne olursan ol gel” demiştir.


3.Etkinlik

Aşağıda metin türleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. “Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî” metninin türüyle ilgili olanları işaretleyerek metnin türünü yazınız.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 194 Cevapları MEB Yayınları


4.Etkinlik

Araştırdığınız ünlü Türk düşünür veya bilgininin insanlığa yaptığı katkıları arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap: Biruni yaşadığı yüzyılın en büyük matematikçisi olarak geçmektedir. Trigonometrik fonksiyonlarda yarı çapın bir birim olarak kabul edilmesini savunan ilk kişi ve sinüs, kosinüs, sekant, kosekant ve kotanjant fonksiyonlarını eklemiştir.

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 10-11-12-13. Cevapları MEB Yayınları

5.Etkinlik

a) İzlediğiniz belgeseldeki örtülü anlamları belirleyerek yazınız.
Cevap: Celaleddin emeklemeyi bırakıp ayağa kalktığı gün

b) İzlediğiniz belgesel kimler için ve hangi amaçla hazırlanmış olabilir? Açıklayınız
Cevap: Bütün insanlık için hazırlanmıştır. Amaç Mevlana’yı tanıtmak içindir.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 194 Cevapları MEB Yayınları

6.Etkinlik

“Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî” belgeselinin tutarlılığını (mantık kurallarına uyması, duygusal ve düşünsel çelişkiler taşımaması, konudan sapılmaması) sorgulayarak düşüncelerinizi aşağıya yazınız
Cevap: İzlediğimiz belgesel bir biyografi belgeselidir. İçerik ve işleyiş bakımından mantığa uygun olan bir belgeseldir. Duygusal çekişmeler ve konudan sapma gibi bir durum yoktur.


7.Etkinlik

“Fare ile Kurbağa” metninde geçen ek fiilleri bularak birer cümlede kullanınız.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 195 Cevapları MEB Yayınları

  1. Yem kuşun gagasındaymış
  2. Bugün evde olursan seni de götürürüz.
  3. Size malzemeleri verirsek daha uyguna yapar mısınız?

8.Etkinlik

Aşağıdaki paragraftan yola çıkarak A4 kağıdına paragrafın sizde uyandırdığı düşünceleri anlatan bir yazı yazınız. Yazınızı sınıf veya okul panosunda paylaşınız.
Cevap: Hayatımız da her zaman güzelliklere yer vermeliyiz. Düşüncelerimiz, sözlerimiz, olduğumuz yer olumlu ve güzel olması gerekir.

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.